Jeśli zastanawiasz się nad zakupem piekarnika, ale nie wiesz jaki model wybrać, to jesteś we właściwym miejscu. W tym artykule Hiraoka piszemy o wszystkim, co musisz wiedzieć przed wyborem odpowiedniego piekarnika do swojego domu.
Piekarnik jest urządzeniem, które pozwala podkreślić smak potraw i przygotować je w zdrowszy sposób, ponieważ zachowuje składniki odżywcze i wymaga mniejszej ilości oleju podczas gotowania. Ale jest to również jedno z najbardziej energochłonnych urządzeń w domu, więc oto kilka rzeczy do rozważenia przed zakupem piekarnika, który najlepiej pasuje do Twojego domu.
Jak wybrać piekarnik do kuchni?
Przed zakupem jakiegokolwiek urządzenia, w pierwszej kolejności należy określić potrzeby naszego domu i na ich podstawie określić cechy i budżet naszego kolejnego zakupu. Dlatego poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które warto rozważyć przed wyborem odpowiedniego piekarnika do swojego domu.
1. Weź pod uwagę przestrzeń dostępną w kuchni
Ten punkt jest bardzo ważny, ponieważ od przestrzeni, jaką dysponujesz w swojej kuchni, zależy wielkość i pojemność piekarnika.
► Wielkość
Wielkość piekarnika będzie zależała od przestrzeni, jaką masz do dyspozycji w swojej kuchni. Dlatego należy dokonać pomiarów przestrzeni, w której zamierzasz umieścić piekarnik, aby wybrać model o odpowiedniej wielkości. Nie chcesz kupić takiego, który jest za duży i potem nie będziesz miał gdzie go postawić.
► Pojemność
Z kolei pojemność piekarnika mierzona jest w litrach i uwarunkowana jest jego wielkością, a co za tym idzie, przestrzenią, jaką dysponujesz w swojej kuchni. Ale żeby dać ci pojęcie, jaka jest odpowiednia pojemność dla twojej rodziny, 60-litrowy piekarnik wystarczy dla 4 lub 5 osobowej rodziny.
2. Wybierz odpowiedni typ piekarnika do swojej kuchni
Na rynku istnieje wiele różnych modeli piekarników, zarówno ze względu na rodzaj gotowania, design, a nawet źródło energii, z którego korzystają, co utrudnia wybór, dlatego poniżej przedstawiamy cechy charakterystyczne każdego z nich, abyś mógł wybrać najbardziej odpowiedni dla swoich potrzeb:
► Piekarnik elektryczny
Piekarniki elektryczne mają tę zaletę, że szybciej się nagrzewają i utrzymują stałą temperaturę podczas całego procesu pieczenia. Pozwala na umieszczenie żywności na dowolnym poziomie bez obaw o wahania ciepła, więc piekarniki elektryczne są idealne dla bardziej wszechstronnych kucharzy. W portalu http://www.kcal.pl znajdziesz liczne zdrowe przepisy i porady dotyczące pieczenia potraw w piekarniku.
► Piekarnik gazowy
Najpopularniejsze są piekarniki gazowe, a jedną z ich głównych cech jest to, że generują bardziej wilgotne ciepło. Jakość tę zawdzięcza procesowi spalania, w którym powstaje para wodna. Z tego powodu piekarniki gazowe są idealne do przepisów na pieczenie, ponieważ zapobiegają szybkiemu wysychaniu potraw.